Hoe was het artikel?

1485020cookie-checkNike begint ontslagen na Going Broke
Functies
30 juni 2020

Nike begint ontslagen na Going Broke

Er is een reden waarom ik het coronavirus het "tijdreizende biervirus" noem. Simpel gezegd, bedrijven en de media blijven het gebruiken als excuus voor trends die al aan de gang waren voordat een van de sluipende tegenmaatregelen over de hele wereld werden geïmplementeerd. De enige manier waarop Covid-19 verantwoordelijk is voor deze problemen is dat het tijd heeft afgelegd, en we ervaren een tijdlijn die samensmelt met een aantal rare effecten, maar niet de oorzaken van een andere tijdlijn.

Nike, volgens de media (zoals WWD bijvoorbeeld), is naar voren gekomen als het laatste slachtoffer van Covid-19. Na een verlies van $ 790 miljoen voor de 4th kwartaal in hun fiscale verklaring 2020 (2019), eindigend in juni. Er is een bijzonder, enorm probleem waarmee de media te maken hebben over de oorzaak van het verlies. Nike zelf blijft in zowel hun financiële verklaring als in de commentaren op de pers Covid-19 vermelden en de lockdowns veroorzaakten slechts gedeeltelijk het verlies.

Volgens hun financiële verklaringwordt slechts 50% van het afgenomen verkoopvolume toegeschreven aan Covid-19. Van de 4% lagere jaaromzet is slechts 2% (de helft) toe te schrijven aan de pandemie. Tijdens de pandemie nam Nike 2 miljard meer schulden aan om haar kasreserves te vergroten. Met een winst van 2.5 miljard dollar voor het afgelopen boekjaar. Schuldenverplichtingen die tijdens het boekjaar zijn aangegaan, worden niet gecompenseerd voor jaarlijkse prestaties.

Nike heeft aangekondigd dat het bedrijf zal beginnen met ontslagen na het geboekte verlies, maar het verlies zelf is niet de drijvende factor. In plaats daarvan verschuiven ze hun activiteiten om het bedrijf te stroomlijnen en zich meer te concentreren op hun groeiende inspanningen voor directe distributie aan consumenten - een sector die het bedrijf als hun toekomst ziet.

Dat is technisch gezien een halve waarheid. Technisch gesproken zegt Nike dat ze geen personeel ontslaan als direct gevolg van het geboekte verlies, maar in plaats daarvan ontslagen nemen als gevolg van herstructurering die belangrijk was vanwege het geboekte verlies. Voor de leek is dat hetzelfde verschil.

Met slechts de helft van het verkoopvolume dat verloren ging als gevolg van de pandemie, is het enige andere directe probleem de voortdurende terugslag van de Kaepernick-advertentie. Hoewel veel verkooppunten proberen de advertentie af te schilderen als een netto positief voor het bedrijf, is de realiteit van de situatie heel anders.

Na de anti-Amerikaanse advertentiecampagne beëindigden verschillende staten en hogescholen contracten met het bedrijf. In 2019 verwijderde Arizona de financiële prikkels die het bedrijf ontving, onder verwijzing naar de controverse over Kaepernick. Hoewel het bedrijf een eerste omzetstijging zag na de advertentie in 2019, daalde de omzet, zoals gerapporteerd door CNBC. Hoewel hun fiscale verslag over 2018 sterke verkopen liet zien, waren de ontberingen voor het bedrijf na de terugslag al begonnen in 2019.

Veel mensen lachen en bespotten boycots tegen bedrijven, maar de realiteit is dat de meesten van hen niet werken met enorme winstmarges. Een kleine daling van het verkoopvolume met 4% leidde ertoe dat Nike in een kwartaal $ 790 miljoen verloor. 2% van die omzetdaling als niet veroorzaakt door Covid-19 zal doorgaan, dus verwacht dat Nike doorgaat met het boeken van verliezen of verwacht dat ze plotseling zeer pro-Amerika zullen worden. Vooral omdat het bedrijf meldt dat tarieven op hun Chinese slavenarbeid vervaardigde producten hen schaden.

Andere mogelijkheden