Hoe was het artikel?

1605548cookie-checkDoki Doki Literatuurclub 2021
Uncategorized
23 juli 2021

Doki Doki Literatuurclub 2021

Doki Doki Literature Club is een van die spellen die je niet snel zult vergeten. Het zal je voor altijd bijblijven. Het is als Undertale op deze manier.

Beide games doorbreken ook de vierde muur, maar met Undertale zou ik zeggen dat het doorbreken van de vierde muur eigenlijk niet zo belangrijk is voor het algemene verhaal en prima zou werken als het er niet was. Terwijl in Doki Doki Literatuurclub, vormt het doorbreken van de vierde muur de kern van het verhaal.

Vaak zullen mensen zeggen "het is maar een spel, waarom ben je hier zo geobsedeerd door?" of "het is maar een film/boek, enz. Wat maakt het uit of de hoofdpersoon baby's eet of wat dan ook?" (Als je denkt dat ik overdrijf, kijk dan eens naar alle mensen die de haai verdedigen in Maneater en volhouden dat Scaly Pete de slechterik is, simpelweg omdat de haai het hoofdpersonage is en luie gamers altijd het gevoel willen hebben dat ze de goede man zijn wat er ook gebeurt.) Ondertussen zijn er enkele elitairen in de kunstwereld die WEL het belang van fictie begrijpen, maar die nog steeds met hun neus op de grond kijken naar kunst die ze als minderwaardig beschouwen, zoals anime- of superheldenfilms. (Er zijn zeker problemen met de stripboeksuperhelden van Amerika, maar dit heeft niets te maken met het superheldengenre en heeft alles te maken met het feit dat ze eigendom zijn van bedrijven die niets om kunst geven en alleen geïnteresseerd zijn in geld .)

Beide opvattingen zijn fout. Fictie doet ertoe. Zoals een citaat uit de film Scary Stories To Tell In the Dark luidt: "Verhalen doen pijn, verhalen genezen." Wat we in onze verhalen stoppen, is objectief belangrijk voor henzelf en ook voor onszelf, omdat we worden beïnvloed door de kunst die we ervaren. Een verhaal dat de moraliteit opzij zet, is objectief gezien een slecht verhaal en schadelijk voor onze ziel als we het serieus nemen, of als we het gewoon accepteren omdat 'het maar een verhaal is'. Dit geldt ongeacht of de kunst "hoog ontwikkeld" is of dat het iets is dat voortkomt uit een snobs-genre waarop wordt neergekeken.

Doki Doki Literature Club is, net als Undertale, een spel dat geneest. Let wel, het is niet voor iedereen weggelegd. De game wordt donker en behandelt problemen die niet geschikt zijn voor kinderen of voor degenen die om wat voor reden dan ook niet met het donkere onderwerp te maken zouden moeten hebben. Dat is prima. Het is belangrijk om voor je geestelijke gezondheid te zorgen en de ontwikkelaar probeert niemand kwaad te doen - daarom staat er een waarschuwingsbericht aan het begin van het spel.

Maar voor degenen onder jullie die Doki Doki Literature Club kunnen spelen, zal dit spel je genezen. Je zult merken dat je liefdevol bent voor de vier meisjes zul je diepbedroefd en geschokt zijn als er vreselijke dingen met hen beginnen te gebeuren en uiteindelijk zul je tegen alle verwachtingen in vechten om de meisjes te redden en een gelukkig einde met hen te delen. Je zult zelfs merken dat je de nadruk legt op de schurk, in een vierde muurbrekende derde akte die vreemd genoeg voor een horrorspel veel tragischer dan eng is. Laat niemand je vertellen dat deze gevoelens die je voor de meisjes hebt verkeerd of dom zijn. De nadruk leggen op een andere persoon in een ellendige situatie is nooit verkeerd, zelfs als die persoon fictief is. De echte schaamte behoort toe aan die mensen die dit spel zouden spelen en niets voelen, of degenen die een steek van echt gevoel voelen, maar dan hun best doen om het te verpletteren terwijl ze cynisch spotten en lachen tijdens het spel. Die mensen zouden zich moeten schamen.

Om af te sluiten, zal ik deze brief van Dan Salvator delen, die je wordt getoond nadat je het goede einde hebt gekregen:

Aan de speciale speler die dit speciale einde heeft bereikt.


Ik ben al jaren gecharmeerd van het vermogen van visuele romans - en games in het algemeen - om verhalen te vertellen op manieren die met traditionele media niet mogelijk zijn. Doki Doki Literatuurclub is daar mijn liefdesbrief aan. Games zijn interactieve kunst. Sommige laten je nieuwe werelden verkennen. Sommige dagen je geest op brede nieuwe manieren uit. Sommige geven je het gevoel een held of een vriend te zijn, zelfs als het leven zwaar voor je is. Sommige games zijn gewoon leuk - en dat is ook goed.

Iedereen houdt van verschillende soorten games. Mensen die het leuk vinden om met sims te daten, kunnen een verhoogde empathie hebben voor fictieve personages, of ze kunnen gevoelens ervaren die het leven niet vriendelijk genoeg is geweest om ze te bieden. Als ze het naar hun zin hebben, dan is dat het enige dat telt. Dat geldt voor schietspellen, casual games, sandbox-spellen - alles. Voorkeuren zijn voorkeuren, en onze verschillen zijn de reden dat we een bloeiende videogame-industrie hebben. Mijn eigen favoriete games zijn altijd games geweest die de status-quo uitdagen. Zelfs als het geen meesterwerk is, kan elk spel dat iets totaal anders probeert, een speciaal plekje in mijn hart krijgen. Alles wat de grenzeloze grenzen van interactieve media verder verlegt.

Ik betuig mijn oprechte dank aan allen die de tijd hebben genomen om volledige voltooiing te bereiken. Ik hoop dat je er net zoveel plezier aan beleefde als ik aan het maken ervan.

Bedankt dat je deel uitmaakt van mijn Literatuurclub!

Liefs,

Dan Saved

Andere Uncategorized